Veel gestelde vragen over fotoreportages

Hoeveel foto's maak je gemiddeld tijdens een reportage ?

Dat kunnen er heel wat zijn, afhankelijk van het onderwerp. Een hond of een kind van 2 jaar zal meer foto's vragen dan een volwassene. In de regel komen er circa 30 goede foto's online te staan.

En de andere foto's die je gemaakt hebt ?

Ik maak de selectie, de andere foto's worden niet gepubliceerd, dat zijn omdat ze technisch niet in orde zijn, maar ook omdat ze niets toevoegen, op andere foto's uit de serie lijken of omdat de compositie niet goed genoeg was.

Krijg ik ook afdrukken bij een reportage ?

De prijs van de reportage bevat geen afdrukken of digitale bestanden. Deze prijs dekt mijn fotografie uren, nabewerking en reistijd (circa 3 uur in totaal).

Krijg ik ook alles digitaal ?

Na de reportage bestaat de mogelijkheid een serie van 25  foto's op hoge resolutie te bestellen. Dit kan door de gewenste nummers naar mij te mailen. De kosten van zo'n serie zijn 150 euro. De foto's worden aangeleverd via Wetransfer. 

En als ik minder foto's wil ?

De minimale serie bevat 25 foto's, een kleinere hoeveelheid is dus niet mogelijk. Je kunt er wel meer bestellen tegen bijbetaling.

Als ik foto's van de hond laat maken, kan ik zelf dan ook op de foto ?

Ja, natuurlijk wij hebben een uur de tijd en in die tijd kan ik verschillende foto's maken. 

Maak je ook zwart wit foto's met een gekleurd item ?

Iedere fotograaf heeft een eigen stijl. De zogenaamde "selective coloring" past niet bij mijn stijl en daarom doe ik dat dus niet.

Krijgen wij al onze foto's in zwart wit en kleur ?

Als creatieve professional maak ik tijdens de nabewerking de keuze welke trouwfoto's ik in kleur en welke ik in zwart wit lever. Iedere bruidsreportage zal dus deels in kleur en deels in zwart wit zijn.

En sepia foto's ?

Voor sepia geldt hetzelfde als selective coloring (zie boven). Dit past niet bij mijn fotografiestijl. Mijn foto's zijn altijd bewerkt in kleur of zwart wit.

Kan ik ook de raw files krijgen en die dan zelf bewerken ?

Nee dat is niet mogelijk. Onderdeel van mijn stijl is mijn wijze van bewerking. Je krijgt dus altijd de foto's in jpg formaat geleverd door mij bewerkt.

Wat is de beste tijd om foto's te maken ?

Afhankelijk van de tijd van het jaar en het weer. In de zomer bij volle zon het beste 's morgens vroeg of tegen zonsondergang, bij bewolking maakt het tijdstip niet uit en later en vroeger in het jaar kunnen er ook prima overdag foto's gemaakt worden. Om 12 uur 's middags op een plek zonder schaduw foto's maken is een hele slechte timing.

Bedenk jij een plek waar we foto's maken ?

De fotolocatie bepalen we altijd in overleg, afhankelijk van het onderwerp.

Kan ik ook thuis op de foto ?

Afhankelijk van je interieur en het invallend licht is dat een mogelijkheid.

Wat doen we als het regent ?

Als het regent verplaatsen we de reportage naar een eerder of later tijdstip dezelfde dag of een andere datum. Ik houd op een reportagedag altijd de buienradar in de gaten.

En in de winter waar maak je dan foto's ?

Ieder jaargetijde heeft zijn charmes en in de winter is het zeker mooi om buiten foto's te maken, ook al ligt er geen sneeuw. Met een leuke jas, sjaal en handschoenen kun je er geweldig uitzien.

Wat kan ik het beste dragen tijdens een fotoreportage ? 

Iets waar je je lekker in voelt. Bij voorkeur geen zwart en niet teveel bovenkleding met motieven of opdruk. Bij groepen adviseer ik maximaal 3 kledingkleuren te combineren. Dus niet iedereen in een witte trui met een blauwe spijkerbroek, maar wel een beperkt aantal kleuren in verschillende combinaties waardoor rust ontstaat.

fotograafkiezen.nl