Veel gestelde vragen over fotoreportages

Hoeveel foto's maak je gemiddeld tijdens een reportage ?

Dat kunnen er heel wat zijn, afhankelijk van het onderwerp. Een hond of een kind van 2 jaar zal meer foto's vragen dan een volwassene. In de regel komen er circa 30 goede foto's online te staan.

En de andere foto's die je gemaakt hebt ?

Ik maak de selectie, de andere foto's worden niet gepubliceerd, dat zijn omdat ze technisch niet in orde zijn, maar ook omdat ze niets toevoegen, op andere foto's uit de serie lijken of omdat de compositie niet goed genoeg was.

Krijg ik ook afdrukken bij een reportage ?

De prijs van de reportage bevat oftewel afdrukken (fotoshoto A en B) oftewel digitale bestanden (fotoshoot C). De prijs dekt mijn fotografie uren, nabewerking en reistijd binnen een straal van 25 van Brunssum. (circa 3 uur in totaal).

Krijg ik ook alles digitaal ?

Na de reportage bestaat de mogelijkheid een serie van 20  foto's op hoge resolutie te bestellen (bij boeking van shoot C). Dit kan door de gewenste nummers naar mij te mailen. De foto's worden aangeleverd via Wetransfer. Je kunt achteraf ook fotoshoot B upgraden naar C, door 100 euro bij te betalen. Je krijgt dan alsnog 20 digitale bestanden naar keuze.

En als ik minder foto's wil ?

De minimale serie bevat 20 foto's, een kleinere hoeveelheid is dus niet mogelijk. Je kunt er wel meer bestellen tegen bijbetaling. Ik heb een lijst met prijzen voor extra foto's. Deze krijg je per mail na de fotoshoot.

Als ik foto's van de hond laat maken, kan ik zelf dan ook op de foto ?

Ja, natuurlijk wij hebben een uur de tijd en in die tijd kan ik verschillende foto's maken. 

Maak je ook zwart wit foto's met een gekleurd item ?

Iedere fotograaf heeft een eigen stijl. De zogenaamde "selective coloring" past niet bij mijn stijl en daarom doe ik dat dus niet.

Krijgen wij al onze foto's in zwart wit en kleur ?

Als creatieve professional maak ik tijdens de nabewerking de keuze welke trouwfoto's ik in kleur en welke ik in zwart wit lever. Iedere bruidsreportage zal dus deels in kleur en deels in zwart wit zijn.

En sepia foto's ?

Voor sepia geldt hetzelfde als selective coloring (zie boven). Dit past niet bij mijn fotografiestijl. Mijn foto's zijn altijd bewerkt in kleur of zwart wit.

Kan ik ook de raw files krijgen en die dan zelf bewerken ?

Nee dat is niet mogelijk. Onderdeel van mijn stijl is mijn wijze van bewerking. Je krijgt dus altijd de foto's in jpg formaat geleverd door mij bewerkt.

Wat is de beste tijd om foto's te maken ?

Afhankelijk van de tijd van het jaar en het weer. In de zomer bij volle zon het beste 's morgens vroeg of tegen zonsondergang, bij bewolking maakt het tijdstip niet uit en later en vroeger in het jaar kunnen er ook prima overdag foto's gemaakt worden. Om 12 uur 's middags op een plek zonder schaduw foto's maken is een hele slechte timing.

Bedenk jij een plek waar we foto's maken ?

De fotolocatie bepalen we altijd in overleg, afhankelijk van het onderwerp en jullie wensen.

Kan ik ook thuis op de foto ?

Afhankelijk van je interieur en het invallend licht is dat een mogelijkheid.

Wat doen we als het regent ?

Als het regent verplaatsen we de reportage naar een eerder of later tijdstip dezelfde dag of een andere datum. Ik houd op een reportage dag altijd de buienradar in de gaten.

En in de winter waar maak je dan foto's ?

Ieder jaargetijde heeft zijn charmes en in de winter is het zeker mooi om buiten foto's te maken, ook al ligt er geen sneeuw. Met een leuke jas, sjaal en handschoenen kun je er geweldig uitzien.

Wat kan ik het beste dragen tijdens een fotoreportage ? 

Iets waar je je lekker in voelt. Bij voorkeur geen zwart en niet teveel bovenkleding met motieven of opdruk. Bij groepen adviseer ik maximaal 3 kledingkleuren te combineren. Dus niet iedereen in een witte trui met een blauwe spijkerbroek, maar wel een beperkt aantal kleuren in verschillende combinaties waardoor rust ontstaat.

Breng je ook accessoires mee tijdens een babyfotoshoot ?
Ik maak altijd gebruik van de spullen die je zelf hebt. Zo wordt iedere fotoshoot of newborn reportage uniek. Ik neem dus geen accessoires zoals schapevachtjes en mandjes mee.

fotograafkiezen.nl