familiefotoshoot spontaan in de natuur

Familie fotoshoot oftewel groeps portret

Wat is het beste tijdstip van het jaar voor een fotoshoot van gezin of familie ?

De natuur is in principe het hele jaar door mooi. Het voorjaar, de zomer, de herfst maar ook de winter (zelfs als het niet gesneeuwd heeft) hebben allemaal hun charmes. In de zomer kun je natuurlijk zonder jas op de foto maar in de winter kun je ook mooi op de foto met een mooie kleurrijke sjaal, colbert, of bodywarmer, of je doet je jas even uit tijdens het maken van de foto's.

Wat is het beste moment van de dag voor een familie fotoshoot ?

In de winter is het qua licht het beste tussen 10.00-14.00 uur. In de zomer tussen 09.00-11.00 en tussen 17.00 en 20.00 uur. Het mooiste en warmste licht is er bij zonsondergang. Wil je toch midden op de dag foto's maken, kies dan voor een plek in de schaduw van de bomen.

Houd bij het plannen van een fotoshoot rekening met slaaptijden van kleine kinderen en baby's.

Voor leuke spontane foto's is tijd nodig. Ik merk dat mensen in een grote groep vaak denken dat we binnen tien minuten klaar zijn en dat er echt geposeerd moet worden, maar dat is niet geval. Om in een "flow" te komen moet er echter niet gehaast worden. Gewoon plezier hebben en een stukje wandelen door het bos zorgt al voor prachtige beelden.

Wat draag tijdens een familiereportage ?

Jullie hoeven niet allemaal een blauwe jeans en een wit t-shirt te dragen, maar enige afstemming, bijvoorbeeld afspreken dat iedereen maximaal drie kleuren draagt, is mooi. Draag geen zwart en pas de kleuren aan aan het seizoen. In de herfst zijn olijf, okergeel, jeans en bruin bijvoorbeeld mooi. Houd rekening met de keuze van je schoenen. Hoge pumps zijn niet zo geschikt voor een fotoshoot in het bos. Of neem een paar wandelschoenen en een paar schoenen mee voor tijdens de fotoshoot.

Fotografeer je ook andere combinaties ?

Ik maak altijd foto's in verschillende samenstellingen, dus de complete familie, ieder gezin apart, de kleinkinderen met opa en oma, et cetera. Uiteraard gaat dit allemaal in overleg.

Waar maken we de familiefoto's ?

De foto locatie bepalen we in overleg aan de hand van jullie wensen, het weer, etcetera. Ook de samenstelling van de groep speelt mee. Is iedereen goed ter been ? Het kan namelijk zijn dat je tien minuten door het bos moet wandelen voor je op de plek bent waar we foto's gaan maken. Ook kinderwagens kunnen onhandig zijn in een bos. Een park kan dan een betere locatie zijn.

Maak je ook familiefoto's buiten Limburg ?

Ik ben overal te boeken, maar uiteraard komen er dan wel reiskosten en reistijd bij. Op dit moment word ik geregeld geboekt in Belgie (Maasmechelen, Lanaken, Genk, Hasselt) maar ook in Wallonie (Belgische Ardennen). Veel van mijn klanten vieren hier hun vakantie en vragen mij dan daar naar toe te komen voor het maken van een familieportret. De maximale afstand ligt wel bij circa 1 uur enkele reis. Naast reiskosten reken ik dan reisuren (50 euro per reisuur).

Waar moet ik verder nog aan denken ?

Een goede sfeer en een goed humeur zijn natuurlijk bevorderlijk voor de fotoshoot. Licht iedereen goed in over wat we gaan doen en hoe lang het duurt. Ik maak wel eens mee dat bepaalde familieleden niet op de hoogte zijn van de duur, of wat we exact gaan doen en dat is jammer en kan onnodig tot spanningen leiden.

Wat doen we bij regen ?

Ik houd het weernauwlettend in de gaten. Eventueel schuiven we naar een later tijdstip op de dag, of een andere dag. Bij regen kan de fotoshoot niet doorgaan.

Prijzen familiereportages

Klik hier voor reportageprijzen. Fotoshoot B (door de weeks) of fotoshoot C (zaterdag) zijn hiervoor geschikt. Voor elke extra persoon boven de 5 betaal je een klein bedrag bij.

 

Bekijk recente gezinsfotoshoots

Naast dat je voorbeelden van familieshoot vindt in mijn portfolio vind je de meeste recente voorbeelden van groepsportretten op mijn blog. Je ziet hier een grote diversiteit aan fotolocaties voor familiefotoshoots voor ook de verschillende jaargetijden geven een beeld van hoe een familieportret er kan uitzien.

 

Neem contact op
Logo Sjurlie.nl