Fotograaf Belgisch Limburg: sfeerimpressie van een samenkomst bij Hombourgeois

07.10.20

Fotograaf bij Hombourgeois in Hombourg (België): sfeerimpressie in opdracht van Stichting Verlangenverstrengeling

Soms kom je op een idee. Je gaat een week op vakantie naar Beiroet, je raakt geïnspireerd door het heerlijke eten en de leuke mensen. Je gaat terug naar Nederland en komt in contact met Syrische mensen. Dan vraagt een zakelijk contact je om foto's maken voor een kookboek, waarbij oudere mensen geïnterviewd worden over hun leven, waarna ze vervolgens samen gaan koken.

Zo kwamen Kim (een goede vriendin) en ik op het idee een soortgelijk concept op te zetten, waarbij we mensen uit twee culturen (in dit geval mensen uit de Levantstreek en Limburgers) bij elkaar gaan brengen om over hun leven te praten en (bijvoorbeeld) samen te gaan koken. Deze mooie gesprekken willen we gaan bundelen in een boek met als doel zo mensen tot elkaar te brengen voor meer wederzijds begrip, het ontstaan van creatieve ideeën en vriendschappen.

Het eerste samenkomen, vond plaats bij Hombourgeois, een prachtig landgoed met vakantiehuisjes, net over de grens in België. Bij Hombourgeois wordt ambachtelijke stroop gemaakt en het idee was om stroop (een Limburgse specialiteit) en granaatappelstroop (gemaakt van de granaatappel, een veel gebruikte vrucht in de Levantijnse keuken) bij elkaar te brengen. Ons boek gaat dan ook de naam krijgen "Van granaatappel tot appel".

In ons netwerk vonden we Marhan en zijn vrouw bereid om deel te nemen aan deze eerste samenkomst. En zo ontstonden mooie gesprekken over het leven, over Syrië (Mahran en zijn vrouw zijn gevlucht voor de oorlog en wonen momenteel in Maastricht), maar ook over eten en andere interessante zaken.

Kim leidde het gesprek, ik maakte de foto's en Roy vertelde gepassioneerd over zijn stroopmakerij en uiteindelijk aten we allemaal samen een heerlijke door Marhan gemaakte tabouleh en toosten we als afsluiting.

Reactie plaatsen

Geen reacties
Fotograaf Belgisch Limburg: sfeerimpressie van een samenkomst bij Hombourgeois
Logo Sjurlie.nl