Groot groepsportret bij kasteel Terworm in Heerlen

22.06.24

Een groot groepsportret maken bij Kasteel Terworm: een uitdaging maar ook een succes

Fotografie is vaak een kunst van timing, licht en locatie. Dit werd opnieuw duidelijk tijdens een recente fotoshoot voor een groot groepsportret bij het prachtige Kasteel Terworm in Heerlen. Met 24 personen om vast te leggen, was het een uitdaging om iedereen goed op de foto te krijgen, van opa en oma tot de kleinste kleinkinderen die nauwelijks 2 jaar oud waren.

De voorbereidingen

De voorbereidingen voor deze fotoshoot begonnen met het zoeken naar de perfecte achtergrond. Kasteel Terworm biedt een scala aan prachtige decors, maar het vinden van een plek die zowel ruim genoeg was voor de groep als esthetisch aantrekkelijk, was een uitdaging. Uiteindelijk kozen we voor een locatie met het kasteel op de achtergrond, omringd door groen. Dit gaf een prachtig, klassiek tintje aan de foto en zorgde ervoor dat iedereen goed zichtbaar was. 

Een andere belangrijke voorbereiding was de kledingkeuze. Op mijn advies stemden de familieleden hun kleding qua kleur op elkaar af in verschillende blauwtinten. Dit zorgde voor een mooi en harmonieus geheel, wat de foto nog indrukwekkender maakte.

Het Juiste Licht

Licht is een cruciale factor in fotografie, vooral bij een buiten locatie op een zonnige en warme dag. We spraken af om in de late namiddag te fotograferen, wanneer het zonlicht zachter en warmer is. Dit gaf een mooie, natuurlijke verlichting zonder harde schaduwen. De kunst was om het licht zo te positioneren dat het iedereen gelijkmatig belichtte, wat bij een groep van deze grootte een uitdaging kan zijn. Gelukkig werkten de weersomstandigheden mee en hadden we het perfecte licht.

De Fotoshoot

Met slechts 40 minuten voor de shoot, was tijdbeheer essentieel. Ik begon met het opstellen van de groep, waarbij ik ervoor zorgde dat iedereen zichtbaar was en geen gezichten werden geblokkeerd, mensen hebben namelijk vaak de neiging om recht achter elkaar te gaan staan en soms kruipen kleine mensen achteraan, terwijl ze beter vooraan kunnen gaan staan. De grootouders kregen een centrale positie, omringd door hun kinderen en kleinkinderen. Ik maakte gebruik van verschillende achtergronden, wat hielp om iedereen goed in beeld te brengen en ervoor zorgde dat de familie achteraf een keuze had uit verschillende achtergronden, zowel het kasteel als het bos.

Het vastleggen van 24 mensen vereist geduld en precisie. Met kinderen van verschillende leeftijden, waaronder kleintjes van nauwelijks 2 jaar oud, was het belangrijk om snel te werken maar ook ruimte te geven voor spontane momenten. Door een paar speelse elementen toe te voegen en de kinderen op hun gemak te stellen, wisten we de aandacht van iedereen vast te houden.

Het bijzondere aan deze shoot was dat het plaatsvond op mijn verjaardag. Dit gaf een extra feestelijk tintje aan de hele ervaring en maakte het nog memorabeler voor iedereen betrokken.

Het Eindresultaat

Na een intensieve 40 minuten hadden we de foto's die we nodig hadden. Het was een prachtige ervaring om te zien hoe een grote familie samenkwam voor dit speciale moment. Het eindresultaat was een serie foto's die de band en liefde binnen de familie prachtig weergaven, met Kasteel Terworm als achtergrond. De familie was zeer tevreden met het resultaat en heeft een mooie Google review achtergelaten. Bovendien hebben ze een uitvergroting van 40x60 cm uitgezocht om deze herinnering voor altijd te koesteren.

Conclusie

Deze fotoshoot bewees opnieuw hoe belangrijk voorbereiding en timing zijn in fotografie. Het vinden van de juiste locatie, het plannen van het juiste moment voor het perfecte licht en het coördineren van kledingkeuzes speelden allemaal een cruciale rol in het succes van deze sessie. Het was een eer om deze bijzondere dag, die samenviel met mijn eigen verjaardag, vast te leggen en een blijvende herinnering voor deze familie te creëren.

Reactie plaatsen

Geen reacties
Groot groepsportret bij kasteel Terworm in Heerlen
Logo Sjurlie.nl