Hoe uitvaartfotografie je kan helpen bij het rouwproces in tijden van corona

14.04.20

Hoe uitvaartfotografie je kan helpen bij je rouwproces in tijden van Corona

Stel een van je ouders zit in een verpleegtehuis en wordt ziek. Bezoek is niet toegestaan en je krijgt te horen dat hij of zij koorts heeft. Dan blijkt dat het Corona is. Je kunt elkaar niet meer live zien.Afscheid nemen gaat via een beeldscherm dat door een verpleegkundige in beschermende kleding wordt vastgehouden. Het gaat allemaal zo snel, dat je het niet bijhouden en opeens is het definitief. 

Fysiek afscheid nemen is de start van een rouwproces. Iets wat door corona nu niet mogelijk is en wat veel leed veroorzaakt. Zonder afscheid is er geen begin. Dat maakt rouwen heel moeilijk. Alles lijkt als een film voorbij te trekken. Doordat veel mensen nu geen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren kan dit leiden tot psychische klachten. Al in het ziekenhuis moeten harde keuzes worden gemaakt: er mag maar een persoon bij de dierbare aanwezig zijn.

Ook tijdens de uitvaart - waarbij mensen naar hun laatste rustplaats begeleid worden; geen arm om de schouder, geen warme hand als condoleance. Aanraken om anderen te troosten zit in ons. Het is een eerste behoefte. Om te overleven moeten we naast elkaar gaan staan. Deze evolutionaire behoefte onderdrukken we nu.

Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen er maximaal dertig personen bij een begrafenis of crematie aanwezig zijn, maar bij sommige crematoria zijn de regels nog strenger. Families moeten dus kiezen wie wel of niet welkom is. Dat is niet te doen.

De herdenkingsdienst: herinneringen ophalenUitvaarten waarbij zonder corona 150 mensen aanwezigen zouden zijn geweest en waarbij na afloop nog samen een borrel zou worden gepakt, dat kan nu niet. Wanneer alles straks voorbij is, wordt dit nu alsnog gedaan. De eerste dagen en weken na een overlijden zijn cruciaal voor het rouwproces. Als sociale wezens is dat iets wat mensen samen doen. Een herdenking helpt hierbij. Het is een manier om de dood betekenis te geven.

Wanneer je dan tijdens zo'n herdenkingsdienst aan al die mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn - bijvoorbeeld omdat ze niet aanwezig durfden te zijn vanwege hun gezondheid - de foto's kunnen laten zien van de uitvaart, is dat een mooie manier om iemand te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan foto's aanwezigen op de uitvaart, van de kist, de bloemen, het zakken van de kist en het elkaar uitzwaaien.

Als uitvaartfotograaf kan ik de uitvaart door mijn ervaring op een discrete wijze, vanaf een een veilige afstand voor jullie vastleggen.

Heb je behoefte aan een Skype gesprek om te bespreken hoe ik jullie hierbij kan helpen, neem dan contact op.

Reactie plaatsen

Geen reacties
Hoe uitvaartfotografie je kan helpen bij het rouwproces in tijden van corona
Logo Sjurlie.nl